Pagina's

zondag 7 oktober 2012

BIJZONDERE CONSUMINDERAARS

Soms komen er mensen op je pad waarvan je denkt, dat klinkt als een klokje. Die doen precies zoals jij dat zelf ook doet of zoals je het graag wilt.
Zoals jullie weten wordt ons huis op dit moment geschilderd. Eén van de schilders had vrij, de ander zat in een ander huis dus, eentje bleef over.
's Morgens is hij in de woonkamer begonnen, dus dan heb je al vlug meer contact. Tijdens het bakken van de wafels klonk er via de radio een bericht over de flinke bezuinigingen die de burgers moeten gaan doorvoeren willen ze dezelfde levensstandaard hebben.
Toen begon de schilder te praten. Over het sparen als je iets wilt hebben, tevreden zijn met je leven.
Op heel jonge leeftijd is hij alleen gaan wonen, toen heeft hij zijn huidige vriendin leren kennen. Als snel raakte zij zwanger en werd een dochter geboren.
Hij woonde in een appartement dat hij weer verkocht en heeft een tussenwoning gekocht. Garage in de tuin en een berging. Een fijne gezinswoning waar inmiddels ook 4 maanden geleden een tweede dochter is geboren. Dit alles gebeurde in 6 jaar tijd. Hij is nog geen 30 jaar.
Hij vertelde dat hij niet veel verdiende maar dat hij het heel erg belangrijk vond dat hij nu bij zijn vriendin en kinderen kan zijn om te genieten van deze mooie jaren. Het extra werken om meer geld binnen te halen kwam later wel weer. Zijn vriendin is thuis bij de kinderen.
Zo kwam langzaamaan het gesprek op zuinig leven en de hypotheken. Nee, zei hij, die heb ik niet. O, heb je die niet. Hij vertelde dat hij jaren geleden een erfenis had ontvangen van 180.000 euro en dat hij dit geld niet wilde verspillen. Daarvan kocht hij het huis en nu met zuinig te leven kunnen ze rondkomen van één salaris en genieten van elkaar.
O, een man naar mijn hart. Wat geweldig dat hij zo denkt. Hij vindt dat iedereen moet doen zoals hij dat zelf wil. Natuurlijk ziet hij ook in zijn omgeving dat mensen erg royaal leven en niet nadenken over de toekomst. Maar, zegt hij, iedereen leeft voor zichzelf. De mensen moeten eens stoppen met willen, willen en willen en eens tevreden zijn met hun huidige leven.

Een wijze levensles van een jonge erg verstandige man.

9 opmerkingen:

 1. Dat zijn zeker heel erg wijze woorden! Dacht iedereen er maar zo over. Volgens mij zou de wereld dan veel mooier zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas zijn mensen ook irrationele wezens als ze jong zijn willen we/ze ervaring opdoen, van het leven ' proeven' [sorry voor het clichee], kan het accentje even niet vinden op mijn toetsenbord. Daarna komt de wijsheid, vaak is het dan niet te laat om toch nog iets op te bouwen. Dat deze man er al zo jong al achter komt, ja leuk voor hem. Past wel goed in deze tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi hoor! En ook erg respectvol tav het levenswerk van de erflater.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, wel een beetje valsspelen, 180.000 euro uit een erfenis krijgen, dan kan ik ook van één salaris rondkomen, want dan waren mijn huislasten ook minimaal 700 euro lager per maand.

  Niet dat die schilder niet de juiste keuze heeft gemaakt met die meevaller, maar dat mensen van zijn leeftijd met een laag loon en zonder erfenis nog worstelen om hun financiële plaatje rond te krijgen, lijkt mij logisch!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Nou ja, wat is dat een rare opmerking over vals spelen? Ook een beetje cru als je bedenkt dat de schilder dat bedrag wel es van zijn ouders zou kunnen hebben geërfd.

   Verwijderen
  2. Valsspelen zou ik het zeker niet noemen. Misschien is hij net beginnen nadenken door die erfenis. Hoeveel mensen zouden met zo'n bedrag toch maar een grotere auto of huis kopen? Of een tweede verblijf? Of heel royaal gaan leven.

   En daar doet ieder mee wat hij wil. Deze man heeft gekozen voor een sober leven zonder financiële zorgen terwijl hij heel andere keuzes had kunnen maken.

   Verwijderen
 5. Fijn als je zulke mensen ontmoet op je pad. Dat van die schilder klinkt heel anders dan wat je meestal om je heen hoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hou van dit soort mensen. Mensen die nadenken en niet meegaan met de rest.
  Ik leer van hen en niet van die mensen die maar alles willen hebben.
  Onze buren zijn heel erg materialistisch. Hebben hele mooie spullen in huis staan al zijn ze er nooit. Ze willen ze een nieuwe keuken en een nieuwe vloer. Dat alles is nog zo mooi dat ik al gezegd heb geen mij die keuken maar als je hem wegdoet. Tja we hebben t zelfde huis. Ze werken beiden fulltime, moeten ze zelf weten zou je zeggen en tuurlijk is dat zo maar de kinderen gaan van smorgens vroeg tot savond naar de opvang. Ben je dan goed bezig? Ik dacht t niet. Nee geef mij dan maar die mensen die nadenken en genieten van wat ze hebben. liefs en fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen