Pagina's

zondag 27 oktober 2013

Extra aflossen met schenking?

Volgens de berichten mag je vanaf 1 oktober extra gaan aflossen met geld dat verkregen is door schenking boven de maximale 10% of 20%.
Nu vraag ik mij af of dit telt voor geld dat je pas vanaf 1 oktober gekregen hebt of dat dit telt voor heel 2013.

Als iemand van jullie het antwoord hierop weet dan graag.
Het zou nl. interessant zijn als het heel 2013 zou zijn. Wij hebben in februari een schenking ontvangen van 5000 euro en als dat extra afgelost zou kunnen worden en in februari ook nog, zijn wij bijna 2 jaar sneller klaar. Dan zitten wij dit jaar op 19.000 euro en volgend jaar nog op 8.000 euro. Wij zouden in februari 2017 klaar zijn met deze aflossingsvrije hypotheek, maar dan wordt het april 2015. Kijk, daar zou ik wel blij van worden.

Volgende week moeten wij de timmerman betalen en zit er een flink gat in onze spaarrekening, maar mensen, het is werkelijk schitterend geworden.
Al dat consuminderen en opletten met wat je uitgeeft, heeft toch geresulteerd in het feit dat je andere mooie dingen kunt doen met geld dat normaal zomaar verdween aan onnodige zaken.
Volgend najaar staat een nieuwe vloer in de woonkamer op het programma.
Dat wordt ons spaardoel 2014.

Vanmorgen in de kerk zong een gospelsonggroep. Wat was dat mooi op de vroege morgen. Werkelijk schitterend. Jammer dat zoiets maar heel af en toe voorkomt. Aansluitend hebben wij nog gezellig koffie/thee gedronken met een groepje mensen.
Thuisgekomen lekker gegeten, met de hond een flink eind gewandeld, met zijn vieren de sauna ingedoken, lootjes getrokken voor de Sint, en nu zitten wij gezellig bij elkaar. Het begint al donker te worden buiten.
Vanmorgen heb ik mij om half 6 mijn e reader genomen en ben maar gaan lezen tot het een aangenamere tijd was om op te staan.
Zoals jullie wel weten ben ik een slechte slaper en mijn biologische klok trekt zich niets aan van een veranderde tijd. Dat duurt wel even bij mij.
Manlief gaat dadelijk pannenkoeken bakken. Mmmm hoef ik lekker niets te doen.

Allemaal nog een fijne zondagavond en als iemand een antwoord weet over die extra aflossing met schenkingsgeld, graag.

9 opmerkingen:

 1. Lekkere zondag dus! Geen idee wat betreft de schenking....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De schenkingsregels m.b.t. belastingvrij schenken zijn ruimer geworden, je mag nu tot 100.000 euro aan iedereen schenken na 1 okt. De ontvanger moet dit geld wel in zijn huis stoppen, aflossen of verbouwen. Hoeveel je boetevrij mag aflossen is per bank verschillend, sommige banken hebben dit n.a.v. de nieuwe schenkingsregels versoepeld, en zou je dus moeten informeren bij je bank, (en dus ook of dat mag met eerder verkregen geld, bepaald jouw bank en is per bank verschillend.) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dezelfde vraag bij onze bank neergelegd afgelopen vrijdagavond, ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zit niet in deze materie met een huurhuis; maar zaterdag 27 oktober was er in het programma KASSA uitgebreid aandacht voor "schenkingen "etc etc .
  Misschien interessant om eens even terug te kijken ?
  Er zijn wel addertjes .........
  Succes , groeten Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. INderdaad even je bank vragen naar hun regels en de regels volgens de belasting en kom je er dan niet uit de belastingtelefoon is gratis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 3. Goedkeuring voor verruiming vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning
  Goedkeuring
  Ik keur vooruitlopend op wetgeving onder voorwaarden goed dat het door artikel 33, aanhef en onderdelen 5o, 6o of 7o, van de Successiewet, van schenkbelasting vrijgestelde bedrag wordt verhoogd tot een bedrag van € 100.000. De goedkeuring geldt ook voor de schenking voor de aflossing van de restschuld vervreemde eigen woning.
  Voorwaarden
  De goedkeuring geldt onder de volgende voorwaarden: - De schenking betreft een schenking voor de eigen woning in de periode 1 oktober 2013 tot
  en met 31 december 2013. - In de aangifte schenkbelasting wordt een beroep op deze verruimde vrijstelling gedaan. - De voorwaarden van artikel 5 van de Uitvoeringsregeling schenk- en erfbelasting zijn van
  overeenkomstige toepassing. Voor een schenking voor de aflossing van de restschuld vervreemde eigen woning geldt dat de schenking is gedaan onder de opschortende voorwaarde dat de begiftigde met het gehele bedrag van de schenking zijn restschuld vervreemde eigen woning, of een deel van die restschuld, heeft afgelost.
  - Als de schenking is verkregen van de ouders, wordt het door de goedkeuring van schenkbelasting vrijgestelde bedrag verminderd met de bedragen waarvoor de verhoogde vrijstelling, bedoeld in artikel 33, aanhef en onderdelen 5o en 6o, van de Successiewet, op enig moment reeds door het kind is toegepast.

  Artikel 5. Schenking ter zake van een eigen woning
  b. desgevraagd met schriftelijke bescheiden wordt aangetoond dat het bedrag van de schenking daadwerkelijk door de schenker is betaald en door de begunstigde is aangewend voor een van de doeleinden, genoemd in onderdeel a.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas kan het niet dus: De schenking betreft een schenking voor de eigen woning in de periode 1 oktober 2013 tot
   en met 31 december 2013

   Verwijderen
 7. Wat heerlijk dat je dan zoveel sneller klaar bent! Ik hoop voor jullie dat het extra aflossen mag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je nu die 5000 euro eens terugstort en daarna weer als schenking ontvangt?
  Dan voldoe je aan de voorwaarden.......

  BeantwoordenVerwijderen