Pagina's

woensdag 25 juni 2014

Zonnepanelen

Vanavond zijn wij naar een informatiebijeenkomst geweest van Essent over zonnepanelen.
Als je vóór 8 juli de offerte ondertekent en opstuurt ontvang je 5% korting. 
Nou zo vlug gaan wij niet overstag. Dit is iets voor de langere termijn en nog niet al onze vragen zijn beantwoord.
Er was geen enkele technische specialist aanwezig wat erg jammer was.

Daarom drop ik de vraag hier:

Als ik zonnepanelen heb, en aansluit op de huisinstallatie creëer ik een nieuwe voedingsbron. Wie is daar de gebruiker van?
Waar blijft de stroom die jezelf opwekt. Gaat die terug naar Enexis?

De volgende vraag is:

Hoe is de voedingsbron geaard en hoe is deze kortingsluiting vast. Dus met andere woorden, hoe is deze stroom die je opwekt, beveiligd tegen aanraken.

Misschien kan iemand ons helpen???????

20 opmerkingen:

 1. Je man/ vriend is ook technisch onderlegd lees ik hier en kan vast heel goed rekenen en meten"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij bent de eerste gebruiker van de zonnepanelen. Alle stroom die je opwekt gedurende de dag kun je enerzijds direct gebruiken danwel terugleveren. Voor het terugleveren heb je een meter nodig die teruglevering kan registreren of een ouderwetse ferraris-meter.

  De zonnepanelen worden via de omvormer gekoppeld aan het stopcontact, en is dus gewoon zoals andere kabels stroomvrij.

  Mocht je nog vragen hebben, post dan je vraag op mijn website onder het kopje zonnepanelen. Overigens zou ik nooit zonnepanelen via Essent doen, over het algemeen zijn die veel te duur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel hartelijke dank. Hier hebben wij wat aan. Zit je zelf in de panelen?

   Verwijderen
 3. Als de aanbieder van stroom jou gaat vertellen hoe je zelf stroom kan maken.... ik zou me achter de oren krabben. Ze zullen niet in eigen vlees gaan snijden toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nooit bij de stroomaanbieder. Ooit informeerde ik bij een aanbieding van Eneco. Je moest bij hen klant zijn. Als je klant af was, geen garantie meer.nhet is hem niet geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als een omvormer voelt dat er geen spanning vanaf het net geleverd wordt zal de omvormer ook geen stroom op het net leveren.

  Dus aardlekschakelaar eruit betekend dat de omvormer ook stopt met leveren. Wel zo fijn natuurlijk als je denk dat er geen stroom op je draad zit en het zonnetje begint te schijnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aan je vragen te zien hebben jullie nog niet veel inzicht in de materie. Begrijp me goed, er bestaan geen domme vragen en het is goed te vragen,maar laat je niet inpakken door die maatschappij, zij willen alleen maar winst maken. Beter is eerst goed inlezen, onderdelen apart en goedkoper aanschaffen en laten installeren. Ik heb nog een omvormer voor je te koop bv. goed en niet duur is hier ook geplaatst.
  Dus eerst begrijpen wat zonnepanelen nu echt doen, hoe het werkt, orienteren op verschillende aanbieders en rekenen of het voor jullie geld oplevert en dan pas beslissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn in Limburg heel veel installateurs die zonnepanelen leveren en installeren. Ik zou er gewoon eens een aantal langs laten komen, je vragen laten beantwoorden en offertes laten maken. Ik denk dat je dan zelfs goedkoper uit bent dan via Essent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vraag me af of het voor ons nog zin heeft om zonnepanelen te laten zetten : wij zijn alletwee vijftigers, kinderen zijn het huis uit. Spaargeld brengt op de bank zo goed als niets meer op dus ik twijfel of we de investering zouden doen in zonnepanelen. Anderszijds stel ik me de vraag of het we geld niet beter 'houden' voor het geval één van ons overlijdt en er successierechten moeten betaald worden.
  Momenteel profiteren wij mee van de opbrengst van de zonnepanelen van onze buurman : hij heeft een overproductie en het teveel wordt terug op het net geinjecteerd zonder dat hij er iets aan heeft.Nu is hij op verlof en verbruikt zo goed als geen stroom. De niet verbruikte stroom wordt op het net geïnjecteerd en brengt hem niets op. Wij mogen met een verlengdraad elektriciteit van hem afnemen want hij geeft die liever aan ons of dat hij die 'gratis' aan het elektriciteitsnet geeft. Leuke, en voor ons goedkope oplossing,.... In 'ruil' houd ik drie weken zijn huis in de gaten tijdens zijn afwezigheid : brievenbus leegmaken, rolluiken optrekken, vuilbak buitenzetten, (mijn) was in 't zicht in zijn tuin ophangen, af en toe mijn fiets aan zijn voorgevel zetten..... Ik hoop dat het nog lang droog blijft want als het regent betrouw ik het niet om de verlengdraad in zijn buitenstopcontact te laten in zitten uit schrik voor kortsluting.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan zoiets dan ook al? Ik heb nog veel te leren voordat wij overstag gaan.
   Zolang je dat mag doen is dat natuurlijk het goedkoopst.

   Verwijderen
  2. Successierecht? Heb je meer dan 532k euro op de bank staan dan? Tussen partners is dat namelijk het vrijgestelde bedrag.

   Tevens, je kunt alleen successierechten betalen over geld dat er ook daadwerkelijk is. Als je 5.000 euro uitgeeft aan zonnepanelen is dat 5.000 euro minder geld waar je successierechten over zou moeten betalen

   Verwijderen
  3. Ow, wacht. Die 532k was al een erg oude regeling. Het is nu 10%. Neemt verder niet weg dat je alleen successierechten betaald over geld dat je hebt.

   En je profiteert, en je eventuele toekomstige bewoner van het huis ook, van lagere energielasten

   Verwijderen
  4. @vlijtig met zuinigheid, ik zie niet goed in waarom mijn buurman mij geen stroom zou mogen 'geven'. De hoeveelheid energie die zijn zonnepanelen leveren is veel hoger dan hetgeen ze zelf verbruiken. De teller draait achteruit en hij levert gratis aan het net. Hij levert zijn teveel dan nog liever aan ons....

   @zakelijk bezuiniger, in Nederland is er misschien een vrijstelling van 10 % successierechten tussen echtgenoten maar ik weet niet of dat in België ook zo is. Ik heb er eigenlijk geen flauw gedacht van hoeveel een collectie zonnepanelen kost....

   Verwijderen
  5. Ik wist gewoon niet dat dit kon Anoniem.

   Verwijderen
  6. Anoniem, er is geen 10% vrijstelling. Er is slechts 10% belasting. Dus over 100.000 euro betaal je 10.000 belasting.

   In Belgie is dat minder zwaar belast, dus het argument van successierechten begrijp ik gewoonweg niet.

   Verwijderen
  7. Anoniem. Je buurman mag met "zijn" stroom doen wat ie wilt.

   Alleen moet hij helaas wel belasting betalen over het stroom dat ie zelf heeft opgewekt. Dit is een hele kromme en oneerlijke wet, maar ja, het moet.

   Dus het is meer dan aardig van je buurman om je zijn stroom te laten gebruiken. Want hij betaalt er wel voor.

   En je kan natuurlijk ook een waterdichte verlengsnoer gebruiken. Een oranje ding die je in de tuin kan gebruiken.


   http://benopweg.blogspot.nl

   Verwijderen
 9. Ik merk dat ik wellicht te eenvoudig over dingen denk. We hebben 'gewoon' een offerte aangevraagd, zijn akkoord gegaan en hebben sinds maart 10 panelen op het dak liggen. Ik denk dat je vast al wel op deze site hebt gekeken, maar dan ten overvloede de link: http://www.milieucentraal.nl/zoekresultaten?search=zonnepanelen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De grote vraagstuk is of je lang genoeg in je woning zal blijven wonen om de investering eruit te halen (8 jaar tegenwoordig).
  Met dat in gedachte wou ik dat ik 10 jaar geleden al zonnepanelen had laten installeren.... maar ja... Ik had niet kunnen weten dat we hier zo lang zullen blijven wonen.

  BeantwoordenVerwijderen