Pagina's

donderdag 2 april 2015

Wij gaan aflossen ipv deposito verlengen

Volgende week vervallen twee deposito's. En al langer zijn wij aan het dubben wat we moeten.
Zullen wij nu al een andere auto kopen i.p.v. over twee jaar?
Zullen wij extra aflossen, maar dan bedoel ik ook extra?
Zullen wij de deposito's gaan verlengen, met een rente van 1,5%?

Ohhhh wat is het allemaal toch moeilijk.
De auto hebben wij gisteravond beredeneerd kan echt nog wel twee jaar wachten. Hoe graag manlief zijn kia sportage ook wil hebben, de waarde vermindert zienderogen. Veel sneller dan de te betalen vermogensbelasting.
Verlengen heeft eigenlijk ook weinig zin. Dat hele kleine beetje dat wij daarop verdienen. 0,3% momenteel.
Maar aflossen? Nou even vlug geteld, levert het een lastenverlichting op van bruto 47 euro per maand over een bedrag van 10.000 euro.

Ook heb ik vandaag een mailtje gestuurd naar de bank om de hypotheek over te sluiten. De huidige rente is 2,3 % over een looptijd van 1 jaar. 2,6% over een looptijd van 5 jaar.
Wij hebben als wij 6.000 euro aflossen op de kleine hypotheek nog een bedrag openstaan van 13.540 euro. Dat zal dan 3 procent minder zijn. De huidige rente is 5,3%. Ben benieuwd wat de boete wordt. Deze hypotheek zal in 2016, 2017 elk 6000 euro worden afgelost en begin 2018 nog 1.540 euro. Dan is die weg.

De andere hypotheek 162.400 waarop volgende week de eerst 4.000 euro wordt afgelost heeft een rente van 4,2%. Deze loopt tot 2025. Dat is een erg interessante hypotheek om oversluiting aan te vragen. De huidige rente over 5 jaar bedraagt 2,6%. Dat is 1,6 % lager dan hij nu staat. Kiezen wij voor 10 jaar dan is de rente 2,9%. En dan is het verschil 1,3%.
Bij 1,6% lager is het verschil 216,53 per maand. Wat een bedrag. Ik ben erg benieuwd wat de boeterente gaat worden.
Even afwachten wanneer ik antwoord krijg.
Een bedrag van 123.000 euro van deze aflossingsvrije hypotheek is afgedekt in een spaardepot, mits alles verloopt in het leven zoals wij graag zien. De overige 39.420 moeten wij nog aflossen. Volgende week de eerste 4.000 euro. Gemiddeld per jaar is dat 2.361 euro. Al het geld dat wij meer aflossen vinden wij op het einde van de looptijd in 2030 als spaargeld.

In ieder geval hebben wij besloten om 10.000 euro te gaan aflossen volgende week. Dat levert enorm veel meer op dan wat ook. 

Helaas voor manlief, maar met wederzijds goedvinden wordt het toch geen andere auto.

19 opmerkingen:

 1. Wat stoer en spannend! En natuurlijk superverstandig. Belachelijk gewoon die rente op depots. En die Kia Sportage, tsja... die valt bij ons echt heel goed in de smaak... Martin heeft em nu ongeveer 3,5 jaar en het is een geweldige auto; stoer, degelijk en ruim (wel lekker als je als man 2 meter lang bent...). Kia timmert zo leuk aan de weg dat de Sportage er over twee jaar ook nog wel is..
  Lekker aflossen en o, o, o, wat een geweldig vooruitzicht om de overschrijving te doen en te weten dat je schuld daalt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal ik hem dan maar niet laten lezen. haha. Manlief is bijna 1.95m.

   Verwijderen
  2. Ha, ha, ha! #datkangeentoevalzijn... ☺

   Verwijderen
 2. Onkangs nog een depostito voor twee jaar a twee procent weg gezet bij Centraal Beheer. Was voor 1 maart, is het al weer zo gezakt.

  Aan het begin van het stuk, dacht ik nog maar 6000 euro, maar helaast er is nog een groot stuk hypotheek te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat spannend! jullie hebben het heel goed doordacht dus ik ga duimen dat de boetes mee zullen vallen en dan heb je toch weer een hoop weten te besparen! Super!
  Ik duim voor je!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo zeg, dat is een mooi besluit. Dat schiet lekker op, in 1 keer 10.000 aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben heel benieuwd naar de boetes, hopelijk vallen ze mee en kunnen jullie alles nóg sneller laten gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lees op de blogs veel over hypotheken en ik vraag me het volgende af.
  Wij hebben twee keer een hypotheek gehad, nu is alles weg, maar dat was gewoon een hypotheek met een rentepercentage. Waarom hebben mensen meer hypotheken met verschillende rentes en voorwaarden voor een huis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In die tijd van afsluiten was het een hype om een spaarhypotheek te hebben en een aflossingsvrije hypotheek. Zo kom je aan meerdere hypotheken.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp het. Toen wij ons laatste huis kochten, 25 jaar geleden, hadden we alleen de keuze uit lineair of annuïteit. Wij kozen voor annuïteit en hebben daar extra aflossingen op gedaan en nu zijn we al een tijd klaar.
   We zijn nu met pensioen en het is heel fijn om geen hypotheek meer te hebben.

   Verwijderen
  3. Dat is waar wij ook naartoe werken. Over 15 jaar is alle hypotheek weg en dan ben ik 65 en manlief 64.

   Verwijderen
  4. Lianne, Wij hadden een spaarhypotheek op ons eerste huis. Toen ons gezin groeide en we een groter en duurder huis kochten, sloten we een tweede hypotheek af (aflossingsvrij) voor het bedrag dat we extra nodig hadden. Zo kwamen wij en zo komen veel anderen aan twee hypotheken met één huis.
   Bij ons verschillen de rentepercentages ook. Dat is omdat de rentevastperiodes en de voorwaarden verschillen. De spaar staat voor een langere periode vast en de aflossingsvrije heeft ieder jaar een andere rente.

   Verwijderen
 7. Da's toch gemakkelijk die boeterente.

  Als je huidige rente 4.2% is hij loopt nog 5 jaar.
  De nieuwe rente is 2.6% over 5 jaar.

  Dan is de boete 4.2-2.6 = 1.6% over het hypotheek bedrag per jaar.

  maw...je voordeel is de boete.
  Het heeft alleen zin als je verwacht dat de rente bij aflopen rentevast periode hoger is dan nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, lekker bedrag om af te lossen. Veel leuker dan een nieuwe auto ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ons andere huis is eindelijk verkocht, maar mijn grote droom is nog altijd die eerste aflossing doen. Normaal gezien in september....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De boete uitrekenen is idd niet zo heel moeilijk, het is zoals anoniem hierboven zegt. Je betaald in principe het verschil in rente vooruit. Het heeft alleen zin als je verwacht dat bij het einde van de looptijd de rente hoger gaat zijn dan nu. Hoge inflatie is ook nog een punt om rekening mee te houden, bij hoge inflatie is het ook gunstig om over te sluiten. Echter is de inflatie nu heel laag.

  Reken je maar alvast niet te rijk, die boeterente zal aanzienlijk zijn en zeer waarschijnlijk meer zijn als die 10.000 euro die je nu wilt gebruiken voor het aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lastig hè, keuzes maken... Ik loop er ook regelmatig tegenaan. Maar aflossen is altijd een verstandige keuze, zeker als het om zo'n lekker hoog bedrag gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen