Pagina's

donderdag 11 juni 2015

Zoonlief

Zoonlief komt wel erg vaak ter sprake de laatste tijd. De pubertijd heeft hem echt dwars gezeten. Niet wetende wat hij wil. Het niet durven om keuzes te maken. Bang om ons teleur te stellen naar ons, zijn ouders. Het is toch ook ontzettend moeilijk om op deze leeftijd je keuzes in profiel te moeten maken.
Ik hoop dat ik niemand hiermee beschadig door dit te schrijven. 
Veertien dagen geleden heeft een medeleerling van de school zich van het leven beroofd. De school is er heel erg goed mee omgegaan en de begeleiding voor iedereen die maar wilde perfect. 
Het heeft onze zoon aan het denken gezet. En ik heb ook met zoonlief gesproken hierover. Je bent gewoonweg bang dat zoiets in de hoofden speelt van de kinderen. brrrr. Echt afschuwelijk.
Mede door dit alles is onze zoon veel duidelijker geworden in zijn doel. Hij heeft veel gesproken over zijn eigen toekomst.
Hij is er uit wat hij wil. Wij volgen hem en steunen hem waar het maar kan. We hebben echt een andere zoon in huis.

Hij heeft ons medegedeeld dat hij wil stoppen met de theoretische opleiding en over wil stappen naar een opleiding die bij hem ligt en waar hij bezig kan zijn. Dat moet dan een mbo-opleiding worden omdat hij Havo dan niet afmaakt. Als hij dit jaar toch overgaat zou hij rechtstreeks kunnen gaan, echter hij wil wel een diploma, dus heeft hij ervoor gekozen om op de Mavo eindexamen te gaan doen en dan door te stromen naar de horeca en hotel opleiding in Eindhoven. Of dit t-i-o wordt of de ro-oi pan-nen is nog niet zeker. En als hij ooit toch nog de hbo hotel-manage-ment in Maastricht zou willen doen (maar zover in de toekomst kijken zullen we maar niet doen) dan is dat papiertje ook belangrijk.
Vorige week heeft hij de eerste gesprekken gehad op de mavo. Ik heb maandag met de huidige school gebeld en uitgelegd wat er aan de hand is.
Ze hebben alle medewerking verleend en gezegd dat dit inderdaad voor hem een goede keuze zou zijn. Onze zoon is een doener zeggen ze. 
Nou, toen de Mavo gebeld. Daar een gesprek aangevraagd en dat was gisteren. Wij hebben uitgelegd wat hij wil en welke school hij naartoe wil. Ze hebben daar zijn vakkenpakket op aangepast en hem aangenomen.
De cijfers die hij haalt nu als eindcijfers op de derde havo worden omgerekend naar cijfers voor de mavo en die tellen voor 25% mee als schoolexamen.
Ook moet hij de eerste 4 hoofdstukken Economie van de mavo nog op zijn huidige school behandelen. Daar worden uren voor vrij gemaakt. De mavo heeft blijkbaar een andere insteek en het is belangrijk dat ze weten hoe de leswijze is. Het boek zal komende week wel binnen zijn.
Daarnaast krijgt hij maatschappijleer 1 en dat moet hij afsluiten in maart. De huidige mavo 3 leerlingen hebben dit pas gedaan. Maatschappijleer begint op de Havo pas in de 4e.
En hij moet een cultuurmap maken van 4 (theater) evenementen en in januari inleveren. Dit zijn eigenlijk 4 verslagen. 2 evenementen worden betaald door de school. De andere moet je zelf bekostigen.
Beide vakken tellen mee als eindexamen.
Ook heb ik gisteren al zijn studiereis naar Engeland betaald. Ook deze school gaat daar naartoe. Op de Havo gaan ze in de 4e en zij doen dit ook.
Dus in september vertrekt hij al na een week lessen en kennismaking voor 4 dagen naar Zuid-Engeland. 
Zoonlief heeft er zin in. Zijn toekomstplannen staan (hoop ik) vast en zijn doel is uitgezet. 
Omdat alles nu in een meer sneltreinvaart gaat hebben we de open dag van t-i-o volgende week donderdag door laten gaan. Deze stond al op de planning maar in ons achterhoofd dat we nog de tijd hebben. We gaan alles eens bekijken. 
De andere opleiding heeft vanaf 1 november weet en eet dagen. Hier gaan we natuurlijk ook naartoe, maar dat zijn nog 5 maanden.
De opleiding waar zijn hart ligt wordt gekozen.
Het t-i-o heeft een groot voordeel dat je de stages in de zomervakantie kunt doen en omdat ze werken met kleine klassen is de opleiding versneld. Na twee jaar kun je doorstromen naar Maastricht of bij hen blijven en daar doorstromen. De ro-oi duurt 4 jaar.
Wij hopen volgende week duidelijkheid te krijgen of de kwaliteit van t-i-o dan ook net zo goed is als de andere opleiding.

Zoals jullie lezen weer veel gedaan deze week. pfff en nu rust.
Hoe het met de financiën gaat lezen jullie de volgende keer. Ook daar zit een sneltrein, maar dan met uitgaven. haha.
  

20 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat hij eruit is wat hij wil. Maar wat een verdrietige 'katalysator' daarvoor.
  Zal een boel rust geven dat hij zijn wensen op een rijtje heeft en kenbaar gemaakt en dat ie niet van die dramouders heeft die hem op het hoogst mogelijke niveau willen hebben koste wat het kost. Ja een opleiding doen die niet bij je past is net zo rot als een baan hebben waar je niet graag naar toe gaat denk ik. Straks lekker zomervakantie, hopelijk een heerlijke adempauze voor jullie allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze dochter had het ook wel eens over de T I O. Maar omdat het een particuliere school is, erg duur. Dat zien wij niet zo zitten. Hoe zien jullie dat? En ik weet niet waar jullie wonen, maar in Breda zit ook een hogere hotelschool. Vinden jullie Maastricht beter of is het gewoon dichterbij?
  Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de kwaliteit van t.-.i-o de kwaliteit van de ro-oi pannen evenaard willen wij er wel over nadenken. En Maastricht is voor ons veel dichterbij. Het eerste jaar intern (verplicht) en daarna 35 minuten met de trein.

   Verwijderen
 3. Wow... wat een impact moet dat ook op school hebben gegeven... Fijn dat hij voelt dat hij bij jullie terecht kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed van 'm dat ie zijn hart volgt. Dat ie iets doet met dit verdrietige gebeuren, dat het hem zo aan het denken zet over zijn eigen leven. Slimme vent, die zoon van jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei schrikken zeg dat een tiener zich van het leven berooft, brrrrrrrrr.
  Goed van jullie zoon dat hij gaat doen waar zijn hart ligt. Maakt je ook wel heel trots denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Och wat een drama, niet alleen voor de ouders van dat kind maar ook voor school en voor de klasgenoten. Ik kan me voorstellen dat je zoon hier heel erg van onder de indruk was. En wat goed en fijn dat jullie zo vertrouwd zijn dat hij zijn proces wel met jullie deelt, zijn twijfels over wat hij aan het doen was en wat hij nu wel wil gaan doen. Mooi dat hij nu zijn hart volgt. Ik denk dat je volgend jaar een heel ander kind hebt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje wat heftig zeg! Dat zal wel een flinke inpact hebben op jullie zoon. Wat fijn dat alles op alles gezet word dat zoon op de juiste plek terecht komt waar zijn hart ligt. Ik wens hem alvast heel veel plezier en succes met de andere opleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach, wat een ontzettend verdrietig voorval op school. Hier ook al vorig schooljaar, zo akelig en verdrietig. Knap dat je zoon zo goed voor zichzelf heeft kunnen kiezen, want wat is het toch moeilijk om op die leeftijd om al keuzes te moeten maken die bepalend zijn voor je toekomst. En wat super dat jullie hem hierin zo goed steunen! Keuzes vanuit het hart zijn toch altijd de beste die je kunt maken. Heel veel succes met alle stappen die er nog gezet moeten worden, maar als je weet waar je het voor doet gaat dit allemaal zeker weten lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat was dat schrikken een aantal weken geleden, onze middelste had een paar vakken samen met hem les. Gelukkig kon hij er goed over praten en het zet ze inderdaad aan tot nadenken.
  Wat fijn dat jullie zoon nu weet wat hij wil en dat hij het aandurft om de overstap te maken ipv. maar door te hobbelen. Ik hoop voor hem dat hij nu echt goed op zijn plek zit. Veel succes op de MAVO en daarna op zijn vervolgopleiding.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. nou super toch dat hij er uit is,op deze leeftijd schommelt het zo met hun gedachten,bij onze 2 zoons ook,dan willen ze dit weer en dan dat weer,eerst zouden ze gaan leren nu gaan ze allebei zeker werken het komende jaar om toch nog na te denken wat ze willen,dat is wel goed vind ik,mijn oudste zoon is net geslaagd voor de hotelschool,een zware opleiding maar als de wil er is red je het ook,succes zoonlief.

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De aanleiding is natuurlijk heel rot,maar wel goed dat je zoon daardoor aan het nadenken is gegaan over wat hij wil. En wat fijn dat jullie hem daarin steunen! Ik moest vroeger naar de Havo terwijl ik dat helemaal niet wilde, dat werd dus een drama ...
  Succes voor je zoon, hopelijk heeft ie het dadelijk weer meer naar zijn zin.
  En voor jou: Rust lekker uit, kost veel energie om dingen te regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fijn dat je zoon wat helderheid begint te krijgen. Wat een vreselijke gebeurtenis zeg...

  Ook als ouders heb je het moeilijk als je kind het moeilijk heeft.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed bezig, jullie geven je zoon de vrijheid om eigen keuzes te maken. Toen ik met een docente van de middelbare school van de dochter sprak over schoolkeuze en vervolgopleidingen zei ze tegen me dat het in veel gevallen vaak veel verstandiger is om niet meteen voor de hoogst haalbare opleiding te kiezen. Als je immers eerst je MBO diploma haalt, heb je al een diploma van een beroepsopleiding als de HAVO of het HBO niet zou lukken en kun je aan de slag, hetzelfde verhaal voor HBO en Universiteit. Doorstromen kan altijd nog, maar met alleen een HAVO of VWO diploma begin je niet veel in het bedrijfsleven. Goed dat hij en jullie gekozen hebben voor een studie waar jullie je allemaal goed bij voelen, veel succes op de MAVO.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja hii is nu ook net geslaagd,niveau 4 op de deltion in zwolle,hij vond het een leuke opleiding ,hij wil nu niet meer echt in de horeca werken daar is hij eigenlijk klaar mee,maar met deze opleiding kun je overal manager zijn ,dus een veelzijdige opleiding waar je alle kanten meer opkan,best een pittige opleiding vooral na het eerste jaar haken er veel af,dus doorzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Doen jullie goed en je merkt inderdaad direct dat dit effect heeft bij jullie zoon. Hij weet zich gehoord en vooral gesteund. Beide belangrijk in de puberteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het loopt zoals het loopt. Onze jongste zoon wilde indertijd na de Mavo naar de banketbakkersschool. Ik ben vergeten waarom, maar uiteindelijk kwam hij toch op de Middelbare Hotelschool terecht. Indertijd een hartstikke leuke (ook praktische) opleiding. Het laatste jaar liep hij een half jaar stage bij een tweetal hotels Engeland. Het jaar daarop heeft hij daar nog een tijdje gewerkt en besloot toen toch om de Heao te gaan doen (traject werken/leren richting accountancy). Alles uiteindelijk goed afgerond. Waarmee ik maar wil zeggen, zo'n jongen kan nog alle kanten op. Ik had deze gang van zaken destijds niet kunnen voorspellen. Tijd zal het leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goed dat hij het knopje heeft gevonden, wij zitten S nog wel achter de broek aan. Maar die hoeft nog maar een weekje...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goed dat er een gesprek was, en een keuze.
  Fijn dat hij weet dat jullie achter hem staan.
  Hier maakte zoonlief een schoolkeuze die we "zonde" vonden.
  Maar besloten dat hij de keus moest maken.
  We hebben een ander kind in huis!
  En het gaat om het geluk van onze kinderen toch?
  Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen