Pagina's

dinsdag 29 maart 2016

Onbezorgd vliegen

Er is van alles gebeurd de laatste 14 dagen. Geen zin en tijd gehad om te bloggen.
Ik sla in de blog deze 14 dagen ook maar over. Met het huishoudgeld is het goed gegaan. Zijn een paar keer uit eten geweest, kleren gekocht en theaterbezoek geboekt voor het najaar.

Gisteren heeft manlief zijn vliegangstcursus gehad. Twee jaar geleden toen ik een vriendin heb uitgenodigd om met mij mee te gaan naar Kreta was voor hem het kantelpunt. Wilde hij met mij in de toekomst meer zien van Europa, dan zou hij moeten vliegen.
Hij heeft zich verdiept in zo'n cursus en deze heeft hij nu gedaan bij Cor-en-don en de cursus heet onbezorgd vliegen.
Hij moest zich om 8.30 uur melden in het Col-leg-e Hotel in Amsterdam. Dit betekende voor ons om 6.00 uur thuis vertrekken. Om 5.00 uur opstaan, een boterham inpakken, wat water, een appel, even thee drinken en in de auto.
Dochterlief ging mee en wij wilden de dag in Amsterdam doorbrengen. Het probleem was alleen dat pas om 12 uur de winkels open zouden gaan en wij om 8.30 uur in de stad zouden zijn. Wij lieten het over ons heen komen. Eerst maar manlief wegbrengen.
De reis ging heel voorspoedig, natuurlijk, wie gaat er tweede paasdag al om 6 uur met de auto op pad? Niemand dus. haha.
Om 8.15 uur waren we bij het hotel. Het was wel even wennen om te rijden in Amsterdam met al die tramsporen. Na een paar straten zag ik wel hoe het in elkaar zat, maar vreemd is het wel. Manlief hebben we geknuffeld en hem veel succes gewenst.

Dochter F. en ik hebben de tomtom veranderd in Stadionplein en we vertrokken. Daar aangekomen bleek er een verbouwing te zijn aan de kant waar de tomtom mij stuurde. En dan sta je daar in alle vroegte, wat te doen.
Nou daar kwam de helpende hand aanrijden. Een politiewagen. Ik heb mijn auto schuin op de weg gezet, ze stopten en vroegen of ze konden helpen. De politie heeft dochter en mij veilig naar de parkeergarage geloodst. Ik heb hen vriendelijk bedankt. Bij het stadion lagen allemaal bloemen uit eerbetoon aan Johan Cr-uijf.
Toen met de metro (ook dat kennen we niet) naar het centrum. Wij hebben heerlijk ontbeten tegenover het centraal station.
Daarna kaartjes gekocht met korting van de rondvaartboot en om 11.30 uur waren we weer terug.
Toen zijn we gaan shoppen, lunchen, terrasje pikken en nog eens shoppen.
Helaas was de rij bij Vleminckx wel erg lang dus het frietje hebben we overgeslagen.
 
Af en toe kreeg ik een berichtje van manlief, maar ook van een verontruste zoon. Het bleek dat het in Limburg flink onweerde en hij maakte zich zorgen om zijn vader. Ik heb hem gerustgesteld met een foto van Amsterdam in de zon. 
De vlucht op het einde van de dag was 1,5 uur later dan gepland omdat er maar twee banen open waren op Schiphol door de wind.
Wij zijn naar Schiphol gereden en hebben daar gewacht totdat hij kwam. Manlief was emotioneel na de vlucht en supertrots dat hij alles goed doorstaan had. Van de 54 deelnemers was er maar één persoon die niet mee de lucht in is gegaan.
Toen zijn we weer naar huis gereden en wij waren gisteravond om half twaalf thuis.

 Manlief heeft de dag als volgt ervaren.
's Morgens hebben ze uitleg gekregen over hoe een vliegtuig in elkaar zit. Welke krachten een vliegtuig wel niet kan hebben en waarom er 'gespeeld' kan worden met de vleugels. Dat een vliegtuig alleen maar wil stijgen. Dat de lucht een grote en belangrijke rol speelt. 
Manlief keek erg uit naar de middagsessie. Het psychologische gedeelte.
Hier werd alles goed uitgelegd en op een dusdanige positieve manier dat je door het omdenken heel anders tegen je angsten aankeek.
Ook werden er filmopnames gemaakt van iemand die meedeed aan de cursus. Ar-ie Boons-ma was de presentator. Hier waren meerdere mensen niet van gecharmeerd. In tijden dat je het emotioneel moeilijk hebt ook nog onvrijwillig op tv. Er is toen een afspraak gemaakt dat mensen met een blauwe sticker op hun naamkaartje niet gefilmd wilden worden. Komen ze wel in beeld, dan zou het gezicht onherkenbaar gemaakt worden. Manlief had ook een blauwe sticker. Hij heeft in het vliegtuig wel een hand met felicitatie van Arie ontvangen. 
Hij heeft heel veel aan de psychologe gehad. Hij zei 's avonds dat hij het 30/70 vond. De ochtend/middag. Echter toen hij op de terugweg alles vertelde, vond ik dat de kennis van de ochtend juist bijgedragen had aan het gehele plaatje van begrijpen waarom de piloot iets doet.
Omdat de vlucht uitgesteld werd, zijn ze langer in het hotel gebleven en hebben ze langer met de psychologe gesproken. 
Daarna naar het vliegveld met twee bussen en via een trap het vliegtuig in en niet via de sluis.
In het vliegtuig mochten ze eerst heen en weer lopen en zich allemaal rustig een plekje zoeken. Men mocht gaan zitten waar ze wilden.
Toen iedereen zijn rust had werd er pas vertrokken. Slechts één persoon is uitgestapt. 
De piloot heeft alles stap voor stap uitgelegd. Waarom je even kerosine ruikt, waarom het licht uitgaat en hoe het starten gaat verlopen. Hij gaf aan hoe snel ze reden voordat het vliegtuig de lucht inging.
En daar gingen ze. Ze hebben een rondvlucht boven Noord-Nederland gemaakt met een aantal bochten dus erin. Dat vond manlief even akelig, maar door de juiste uitleg kon hij ook dat een plekje geven.
Daarna kwam een piloot naar hem toe (er waren 3 extra piloten aan boord en heel veel andere medewerkers) om te vragen hoe het ging. Goed, zei manlief. Durf je dan ook te gaan lopen? oh, hmmm, ja, als je meeloopt.
Manlief mocht even springen in het vliegtuig. Blijkbaar ervaar je dan dat het moeilijk is om te springen. De piloot is met hem gaan wandelen en ze zijn daarna naar de cockpit gegaan. Daar hebben ze hem op de foto gezet.
Omdat dit een uitzonderlijke vlucht was, stond alles open en mochten ze overal komen wat normaal gesproken niet meer mag.
Daarna werd de daling ingezet en ook deze werd helemaal uitgelegd. Ze mochten landen op de langste baan zodat de piloot ook hiervan een uitgebreide uitleg kon geven.
Manlief heeft ook uit de raam gekeken, maar niet aan het raampje gaan zitten.
Als afsluiting ontvingen ze allemaal een certificaat en een kortingsbon van de cor-en-don.
Super de supertrots was hij, maar zijn ook wij.
Wij zijn de firma onbezorgd vliegen ook erg dankbaar voor de cursus. 

 
 
 

18 opmerkingen:

 1. Wat stoer, moedig en knap van je man, wat zal ie trots zijn! En wat zul jij trots op hem zijn! En het klopt als een bus uuuuh vliegtuig... een vliegtuig kan heel veel hebben; dat stelt mij ook altijd gerust. IK heb namelijk turbulentie-angst... Nu snel een leuk vliegreisje boeken? Enne, wat ontzettend leuk en attent van de Amsterdamse politie! #trotsopmijnstad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vlucht staat al geboekt voor augustus. Alleen is het advies om binnen drie maanden weer te vliegen, dus ik dub over een bv weekendje London.
   Turbulentie legden ze uit als onregelmatigheden in de temperatuur van de lucht. (ik hoop dat ik het zo goed zeg, je vliegt bv boven een stad en daar is de temperatuur warmer dan bv boven een bos. Daar komen dan fluctuaties door van de lucht en daar heeft een vliegtuig 'last' van)

   Verwijderen
 2. Wat een slim initiatief van reisbureau en wat goed dat je man dat heeft gedaan. Mooi dat jullie nu meer reizen kunnen. Het is zo leuk om diverse steden en landen te bezoeken in Europa alleen al.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als Amsterdammer wil ik even zeggen dat het Stadionplein niet bij de Arena ligt, maar bij het oude Olympisch Stadion in Zuid. Goed van je man, misschien ook iets voor mij om te doen. Heb al 20 jaar niet gevlogen, laatste keer was ik niet zo te spreken over hoe alles ging vanuit Portugal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb toch ook niet gezegd dat het bij de Arena ligt?

   Verwijderen
 4. Wat bijzonder zeg die cursus en wat fijn dat je man er wat aan heeft gehd. Zo te zien hebben jij en je dochter ook een fijne dag gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat goed van je man zeg!
  Ik stap wel het vliegtuig in, maar zo cursus lijkt mij ook wel wat, ik heb zoveel vragen tijdens het vliegen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje wat een dag zeg voor jullie beiden. Wat zullen jullie moe geweest zijn even zo op en neer naar Amsterdam.
  Maar wat goed zeg dat hij het gedaan heeft.
  Ik ben heel benieuwd naar jullie volgende vlucht. liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we waren doodop. Vanmorgen kon ik me er niet toe bewegen om op te staan, maar dochterlief moest ondanks alles naar school en manlief naar het werk. Ik ben lekker thuisgebleven van het sporten.
   Onze vlucht gaat heen naar Barcelona en terug vanuit Venetië in augustus.

   Verwijderen
 7. Wat hadden jullie een leuke dag samen.
  Zo een cursus zou ook wel wat voor mij zijn. Bij mij is het tien jaar geleden dat ik vloog. Een paar jaar geleden besloot ik enkel nog te vliegen naar bestemmingen die echt niet gaan zonder auto of boot. We zijn zelfs met de auto naar Bulgarije geweest drie jaar geleden.
  Ik heb een hekel aan vliegen :-(. Ik vind het doodeng.
  Voorlopig doe ik het dus al tien jaar niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had wel eens van een dergelijke cursus gehoord, maar hoe het werkte wist ik niet. Knap van je man dat hij het heeft gedaan. En fijn dat jullie een gezellig dagje hadden samen met dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat knap zeg!!!

  Mij krijg je dus echt het vliegtuig niet in ;-) ik zeg altijd, mijn voetjes horen op de grond en daar blijven ze. En nee een achtbaan en dergelijke stap ik dus ook echt niet in!

  Ach wie weet, later als ik groot ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat stoer van je man dat hij zo met zijn vliegangst aan de slag ging. En goed van hem dat hij het heeft gedurfd!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed van je man dat hij dit gedaan heeft. En wat een mooie uitleg van hoe zo'n dag verloopt. Hoop dat hij en jullie er nog veel plezier van mogen hebben.
  Je zou nu bijna een Arie Boomsma angsttraining moeten krijgen :)

  En ook stoer dat je gewoon midden in het centrum van Amsterdam durfde te rijden. Ken veel mensen uit de buurt die voor geen goud durven autorijden in de stad. Jullie zijn allebei stoer!


  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat goed zeg dat hij deze stap heeft genomen. En vooral stoer! K wist ook niet dat het zo gedegen en praktisch wordt aangepakt.

  Jullie hebben zo te zien en beetje fijne dag gehad. Heerlijk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen